Οι ρίζες της σημερινής ανώνυμης εταιρείας ΧΑΛΑΡΗΣ Α.Ε. ξεκινούν κάπου στη δεκαετία του εξήντα, όταν ένα μικρό παιδί, ο Λεωνίδας Χάλαρης, ακολουθώντας τις οικογενειακές συνήθειες της εποχής, έπιασε δουλεία σε ένα μικρό φούρνο – ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς του, για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα.

Η τότε γνωριμία του με τη ζαχαροπλαστική, καθώς και η αγάπη του για μάθηση, τον καθιέρωσαν ως ένα από τα ταλέντα της ζαχαροπλαστικής τέχνης.

Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, περί το 1974, βρισκόμενος στην Τήνο και έχοντας πλέον μυηθεί στα κρυφά και φανερά μονοπάτια της τέχνης που για χρόνια εξασκούσε, του γεννήθηκε η ιδέα να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση. Ένα μικρό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής σε μία από τις γειτονιές του νησιού.

Το μεράκι του για την τέχνη και η ποιότητα των εδεσμάτων που παρασκεύαζε, τον έκανε άμεσα γνωστό στη μικρή κοινωνία που δραστηριοποιούταν. Οι πελάτες του, πάμπολλες φορές ξεκινούσαν ακόμα και από την άλλη άκρη της Τήνου, για να αγοράσουν ένα κουτί γλυκά και να γευτούν «τις νοστιμιές του Χάλαρη», όπως συχνά μονολογούσαν.

Ελάχιστα ήταν τα χρόνια που η μικρή γειτονιά, θα χωρούσε τις μεγάλες ιδέες και συνθέσεις του Χάλαρη. Έτσι η μικρή επιχείρηση της γειτονίας μεταπήδησε σε μεγαλύτερο κτήριο και σε κεντρικότερο σημείο του νησιού.

Παράλληλα με την επέκταση της επιχείρησης και αφού στην ομάδα είχε προστεθεί και η σύζυγος, που κατά σύμπτωση κουβαλούσε το ίδιο μεράκι για τη ζαχαροπλαστική, γεννήθηκε η ιδέα της μεταφοράς των παραδοσιακών εδεσμάτων του νησιού, που μέχρι εκείνη τη στιγμή κατασκευαζόταν μόνο ως σπιτικά, σε μαζική παραγωγή και εισχώρησής τους στο ευρύ εμπόριο των ειδών ζαχαροπλαστικής. Η παραγωγή των παραδοσιακών προϊόντων, ξεκινά με την παρασκευή του γνωστού τηνιακού αμυγδαλωτού. Αφού προηγήθηκαν πολλές δοκιμές, τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο παρασκευής, το προϊόν έφτασε στα υψηλά ποιοτικά επίπεδα που έθετε ο Χάλαρης στη γκάμα των παραγόμενων προϊόντων του και έτσι ξεκίνησε η κυκλοφορία του. Ο ίδιος τρόπος χρησιμοποιήθηκε για όλα τα παραδοσιακά εδέσματα που σήμερα παρασκευάζει το εργαστήριο.

Τα παραδοσιακά προϊόντα, σε συνδυασμό με τη νέα επίκαιρη αγοραστική θέση, γιγάντωσαν τη ζήτηση και παράλληλα τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Πολύ σύντομα διαπιστώθηκε, πως τόσο οι χώροι που μέχρι τότε χρησιμοποιούταν όσο και ο εξοπλισμός ήταν πολύ λίγος για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί και η συμβολή των δύο παιδιών της οικογένειας Χάλαρη, που από τα παιδικά τους ακόμα χρόνια, απασχολήθηκαν στην επιχείρηση παίζοντας σημαντικότατο ρόλο ως προς την ανάπτυξη της.

Έτσι η επιχείρηση επεκτάθηκε και πάλι, κατασκευάζοντας έναν ιδιόκτητο χώρο 1.300 τμ, εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Το νέο εργαστήριο, εναρμονίστηκε πλήρως με τις σύγχρονες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών πρότυπων (εκπόνηση και τήρηση των απαιτήσεων του συστήματος HACCP). Βοηθούμενοι από την παρακαταθήκη που άφησε ο αείμνηστος Τήνιος συγγραφέας  και διδάσκαλος Γεώργιος Δ. Δώριζας και ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες δουλειάς, επετεύχθη και ο εμπλουτισμός της γκάμας των παραγόμενων προϊόντων μας, με πλήθος παραδοσιακών γλυκών τόσο της Τήνου όσο και των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων.

Η επιχείρηση σήμερα, διαθέτει τα προϊόντα της στην τοπική αγορά και στα γύρω νησιά ενώ έχει επεκταθεί η διάθεση τους σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Προετοιμάζεται και στοχεύει στο άμεσο μέλλον να εισχωρήσει και σε αγορές του εξωτερικού.

Ιστορικό:

1980 Η οικογένεια Χάλαρη ανοίγει το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην οδό Ταξιαρχών.  Ένα μικρό εργαστήριο, παράλληλα με την έκθεση που πουλούσαν τα γλυκά που έφτιαχναν με πολλή αγάπη και μεράκι.

1984 Το εργαστήριο μεταφέρεται σε ιδιόκτητο χώρο, εκτός της Χώρας Τήνου, στον Τριπόταμο.

1994 Ανακαινίζεται το κεντρικό κατάστημα στην οδό Ταξιαρχών και εξοπλίζεται με τα πλέον σύγχρονα μέσα.

2002 Ιδρύεται η Χάλαρης Α.Ε.

2004 Το εργαστήριο επεκτείνεται. Ανοικοδομείται σε χώρο 1.300 τ.μ., εξοπλισμένο με σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό  και με τις ανάλογες λειτουργικές διαδικασίες εναρμονισμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις.

2008 Ανακαινίζεται το κατάστημα της οδού Ευαγγελιστρίας , εκεί που με τον πατέρα της η Αιμιλία Χάλαρη έμαθε και αγάπησε τη δουλειά. Έτσι προστίθεται στην οικογένεια της Χάλαρης Α.Ε. ένα ακόμα μέλος.

2010 Εγκαίνια για τον πολυχώρο. Το στολίδι της Χάλαρης Α.Ε., ένας πολυχώρος γεύσης και γνώσης.

2012 Εγκαίνια στο τέταρτο υποκατάστημα, στην οδό Ταξιαρχών και Ιορδάνου γωνία. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία αλμυρών και παγωτών από φρέσκο γάλα Τήνου.